Vanaf mijn jeugd ben ik al geïnteresseerd in fotografie, alleen had ik toen nog niet de middelen om een fotocamera te kopen.


In mei van 1972 zwaaide ik af, zoals dat heet, uit de toen nog verplichte militaire dienst. Ik had van deze tijd geen foto's gemaakt zoals mijn dienstmaten deden.

 

 

Omdat ik het wel leuk vond om van de resterende tijd vóór en tijdens het afzwaaien nog wat foto's te hebben, kocht ik ongeveer een maand voor ik de dienst verliet mijn eerste foto camera. Tenslotte komt die diensttijd niet meer terug.

Het was een kleinbeeld Olympus Trip 35 voor de munteenheid van toen  Fl 250.-- (gulden) die ik nu nog steeds heb en het ook nog steeds doet. In de vele jaren daarna maakte ik daar alleen maar dia's mee omdat het toen nogal populair was. In 1973 kocht ik mijn eerste kleinbeeld spiegelreflex camera. Een Pentax en geheel manual bediening. Ook daar werd hoofdzakelijk dia's mee gemaakt.


In 1974 was ik begonnen met het fotograferen van beeldende kunst langs de openbare weg. Ik was toen ook begonnen met een doka (donkere kamer) om mijn zelf gemaakte foto's in zwart-wit te ontwikkelen en af te drukken. Vanwege het fotograferen van de standbeelden en andere beeldende kunst in Amsterdam ontstond ongeveer in 1985 mijn fotonaam John Statue. Lees het stukje mijn Logo.


Het duurde tot 1999 toen ik een nieuwe spiegelreflex kocht. Ik wilde een volautomatische spiegelreflex en één lens met groothoek/zoom zodat ik niet van lens hoefde te wisselen. Op advies van de fotovakhandel heb ik toen gekozen voor de Canon EOS 300 spiegelreflex camera met een Vöghtlander 28-210mm zoomlens met bijpassende Sunpack 4000 flitser die ook een mee zoomende kop had.


Veel discotheekfoto's gemaakt. Al mislukte daar heel veel foto's van vanwege de sterk wisselende lichtomstandigheden. En omdat dat ook nog allemaal analoog was, was dat ook kostbaar want het resultaat zag je pas nadat de foto's waren afgedrukt. Van de 36 opnames mocht ik blij zijn als er 4-5 waren gelukt.


Het was in 2005 toen ik mijn éérste digitale camera kocht. Dat was een Nikon Coolpix 8800. Deze had ik binnen twee maanden alweer verkocht en omgeruild voor de Canon 350D  vanwege de zelfde menuknop als van de Canon EOS 300 met standaard kitlens. Ik kocht er meteen een Canon 580 EX flitser bij. Samen met de hiervoor genoemde Vöghtlander 28-210 lens was dit alles een perfecte combinatie. Met de digitale fotografie ging er een wereld voor mij open.


Toen ik deze Canon 350D net had vroeg een kollega aan mij of ik, vanwege geen budget, zijn huwelijk kon fotograferen. Het feit dat het mijn éérste digitale camera was én ik nog nooit een trouwreportage had gemaakt was dat voor mij een grote uitdaging. Voor mij was dit met de apparatuur die ik toen had een geslaagde reportage geworden. Het is bij die ene trouwreportage gebleven. (zie galerij)


Hierna heb ik nog veel gewisseld met camera's en objectieven. Na de 350D, de 40D, 7D, 60D, 5D MK III, en nu momenteel de 70D. Als objectieven heb ik gehad de 35mm 2.0 IS, 50mm 1.8 (plastic fantastic), 18-200 IS, 70-200 4.0 L IS, 70-200 2.8 L IS II, 24-105 4.0 L IS. Het wisselen van apparatuur was een persoonlijke keuze. Overigens was en is alles van Canon. Op dit moment heb ik in gebruik de Canon 70D met 18-135 IS STM kitlens en voor de extra kwaliteit de Canon 24-105 4.0 L IS. Alleen de Speedlite flash is een Shanny 600, Dit is een exacte kopie van de Canon 600 Speedlite flash. Deze laatste is alleen 4x zo duur.


In de afgelopen jaren heb ik heel veel ringsteekevenementen gefotografeerd. Ook renovatie projecten, zoals herindeling van het nieuwe tram- en busstation op het Carrascoplein onder het Station Sloterdijk in Amsterdam. Ook de spooruitbreiding van het metro emplacement van lijn 50 aan de Isolatorweg te Amsterdam waren grote projecten van honderden foto's.


En voor mij als topper, het transport van de nieuwe Amsterdamse metro die nu bekend is van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Het was een vierdaags transport vanuit Valenciennes in Frankrijk naar de lijnwerkplaats GVB (HWP) in Diemen bij Amsterdam. Dit transportverslag kunt u hier ook vinden op deze website.


Tot slot; meestal is een website bedoeld voor het  promoten van je fotografie. Maar ik doe meer dan alleen fotografie. Ook mijn andere hobby's zoals houtmodelbouw en "Paperpcraft" modellen (het maken van papieren modellen) doe ik graag en wil ik u hier dan ook graag tonen.


Hebt u opmerkingen of vragen kunt u dat doen via het contactformulier.


John Statue.